Kwb ganshoren besteedt dit jaar extra aandacht aan het thema ‘Armoede’. In Ganshoren leeft één op zes inwoners van een minimum- of vervangingsinkomen, in het Brussels hoofdstedelijk gewest is dat één op vijf. Voor deze problematiek vragen we aandacht via verschillende activiteiten.

Op maandag 17 oktober 2011 (om 20.00 u.) is er de voorstelling van het boek ‘“Ik ben iemand/niemand” van Guy Didelez in de leeszaal van de bibliotheek bij gemeenschapscentrum Nekkersdal (Bockstaellaan 107 in 1020 Laken).

Gratis inkom, graag inschrijven op 02 460 16 66 of bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .
In samenwerking met kwb laken-jette, kwb brussel, kav laken, bibliotheek stad Brussel, tochten van hoop vzw.

-----------

Armoede zit in Vlaanderen vaak verborgen achter anonieme gevels. Toch is het een harde realiteit voor één op tien gezinnen.

Ik ben Iemand/Niemand is het unieke verhaal van Emilie en haar gezin. Voor het eerst slaagt iemand erin om van bij haar geboorte tot vandaag, 31 jaar later, alles neer te laten schrijven in een roman. Ze vertelt over haar turbulente school- en liefdesleven, maar vooral over een leven in generatie -armoede in onze welvaartsmaatschappij.

Met Ik ben Iemand/Niemand publiceert Guy Didelez opnieuw een aangrijpend, romantisch, soms humoristisch verhaal, dat je niet licht zal vergeten. Het is vooral een boek dat respect afdwingt voor de kracht en de overlevingsvaardigheden die bij gezinnen in armoede dagelijks aan de orde.

Guy werkte voor dit verhaal samen met Lieven De Pril, die professioneel en als vrijwilliger actief is bij Welzijnzorg -Armoede Uitsluiten en de vzw Welzijnsschakels, waar armen het woord nemen. Hij bouwde via deze werking vriendschapsrelaties op met veel gezinnen in verborgen armoede. In
augustus 2007 vroeg één van hen om hun levensverhaal uit te schrijven.

In het nawoord wordt de inhoud in een breder kader geplaatst want het staat model voor het leven van veel andere mensen die generatie-arm zijn. Deze website brengt interviews met de hoofdfiguren en achtergrondinformatie. Er wordt een vormingspakket aangemaakt voor de hulpverlening en onderwijswereld en om mee aan de slag te gaan bij groepen of verenigingen van mensen in armoede.

‘Veertien dagen later deden Kimberly en ik onze eerste communie. Samen met ons waren er nog vier andere kinderen die beloofden dat hun zieltje voor eeuwig aan God zou toebehoren. Ik droeg een wit kleed met rode bolletjes en mijn haar was lang en gekruld. Ik vond mezelf veruit het mooist. De andere meisjes - Kimberly inbegrepen - droegen kleren in jute. Dat was toen volop de mode. Ik vond het maar niks. Alsof ze een patattenzak droegen. Mijn kleed was veruit het duurst en ik zag hoe de mensen mij bekeken met ogen van hoe-kunnen-ze-zulk-een-duur-kleed-betalen? Ik was toen heel fier op mijn mama. Zij gaf me veel meer dan andere moeders hun kinderen."

Auteur Guy Didelez geeft een lezing over dit unieke boekhet ontstaan van het boek:

  • inhoud van “Ik ben iemand/niemand”, met voorlezen van enkele fragmenten
  • hoe het boek werd onthaald, reacties van de pers
  • zijn beeld ten opzichte van armoede, zowel vóór hij het boek schreef als nadien
  • hoe mensen in armoede kunnen geraken
  • ruimte voor vragen of opmerkingen
  • drankje aangeboden door de bibliotheek in het kader van de week van de bibliotheek
  • iemand uit ‘vzw Onder Ons’ uit Laken geeft een reactie vanuit zijn/haar ervaringen met werken rond armoede in Brussel.

Een organisatie van de stadsbibliotheek van Brussel en kwb Laken-Jette i.s.m. kwb ganshoren, kwb brussel centrum intercultureel, kav laken, Tochten van Hoop vzw.

 
Met steun van
20151105vgclogo_verticaal_zwart 2007dezeyp2016paspartoelogo